Vanaf wanneer slaapt een baby met een knuffeldoek?

Veel baby’s hebben een lievelingsknuffel of knuffeldoek. Doordat het hun maatje is slapen ze er ook graag mee. Maar vanaf wanneer is het veilig om jouw baby met zijn lievelingsdoek te laten slapen? En waar moet je precies op letten? 

Wat zijn de voordelen van je baby laten slapen met een knuffeldoek?

Vaak is een kind onafscheidelijk van zijn lievelingsknuffel of –doek. Ze kunnen namelijk hun favoriete maatje associëren met hun ouders en dan met name de veiligheid en vertrouwdheid. Een knuffel kan dus echt voelen als een maatje die overal mee naar toe moet. Als een baby zijn maatje bij zich heeft om te slapen kan hij vaak makkelijker in slaap vallen maar slaapt hij ook dieper door. Dit komt omdat hij zich vertrouwder voelt nu zijn of haar ouders niet direct in de buurt zijn maar zijn vertrouwde vriendje wel. Samengevat helpt het de baby verder om volwassener te worden en zich te ontwikkelen naar een echt kind. 

Vanaf welke leeftijd is het veilig om de knuffeldoek in het bedje te laten? 

Bij baby’s hou je het bed graag zo leeg mogelijk om wiegendood te voorkomen. Dat betekent dat je geen dekens, kussens, speelgoed of knuffels in het bedje laat liggen als de baby gaat slapen. De kans op verstikken is dan namelijk te groot omdat hij niet zijn hoofd weg kan draaien. De richtlijnen van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid schrijft dit ook voor. 

Het juiste moment om de knuffeldoek wel in het bedje van de baby te laten liggen is als hij of zij zelf kan omrollen. Dat is gemiddeld genomen vanaf 6 maanden. Op het moment dat hij namelijk kan draaien, kan hij ook zich van de knuffel afdraaien waardoor hij niet kan verstikken. Is je kindje jonger of kan hij zich nog niet omdraaien maar is hij ook onafscheidelijk? Kies er dan voor om de knuffel in bed te laten liggen onder toezicht en zodra hij slaapt hem weg te nemen uit het bedje. Op die manier is er geen kans op verstikkingsgevaar omdat er toezicht is. 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een knuffel?

Het is bij elke knuffeldoek belangrijk om te kijken naar de veiligheid, ongeacht de leeftijd van de baby. Kijk goed of er geen losse onderdelen aan de doek zitten, of hij niet kapot is en of hij niet te groot of te klein is. Een te kleine knuffel kan namelijk alsnog zorgen voor verstikkingsgevaar als de baby erop probeert te kauwen, maar een te grote kan ook gevaarlijk zijn omdat de baby deze misschien niet weg kan duwen of zijn hele gezicht kan bedekken. 

Hou vooral bij het uitkiezen van een knuffeldoek niet vast aan je eigen kader als volwassene. Een kind zoekt zijn eigen maatje en knuffel uit, daar zitten geen kaders aan. Biedt hem verschillende opties aan om zo hem uit te dagen en vriendjes te worden met de knuffel die het beste bij hem past. 

Twijfel niet langer en bezoek direct de website van Babysonly.nl!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *